Електрификацията на индустрията определено отвори вратите на нови играчи. Tesla

...
 
Електрификацията на индустрията определено отвори вратите на нови играчи. Tesla
Коментари Харесай

Авто Фест, 19.05.2023: Тест на Zeekr 001, Dacia Spring Extreme и репортаж от ретро ралито Tour Amical

 

Електрификацията на промишлеността несъмнено отвори вратите на нови играчи. Tesla стана хегемон в сегмента и изпревари по пазарна капитализация вековни производители, а Китай не счита да стои безразличен. Сред новите и свежи оферти е Zeekr, напълно електрическия бранд на Geely, притежател и на Volvo, Polestar и Lotus. Zeekr е действително поделение на подразделението Lynk&Co, един от водещите по продажби производители на SUV модели в Китай. Първият модел с име 001 употребява новата платформа Sustainable Electric Architecture, на която е и бъдещият Polestar 3.

Компанията го дефинира като първото в света спортно комби, само че умерено може да мине за кросоувър и SUV. Реално същинският SUV модел на компанията е с име Х, какъв брой ексцентрично и инцидентно определено. Брандът към момента не се предлага публично в Западна Европа, а първите страни, в които ще влезе, са Холандия и Швеция, още тази година. Подобно на Tesla и останалите китайски компании ще се разчита на директни продажби без представителства. У нас автомобилът, който тестваме, е импортиран от Грузия, тъй като към момента няма европейско типово утвърждение. Цената му е 55 000 $, а регистрацията с налозите единствено 600 $.

Дизайнът е удивително добър, като че ли идва от компания, която прави коли от десетилетия. Фаровете са издължени, предната част наподобява на първият Fisker, откъм гърба има цялостен стоп от едната до другата част със комплицирани 3-измерни детайли в него. Отстрани има кристални лайсни, на които можете да изписвате и известие. Не ни се мисли какво може да роди българският талант с тази екстра на пътя. Аерокоефициентът е 0,23, което е страховит резултат и евентуално е употребен ноухау от Lotus.

Отвътре автомобилът е още повече изненадващо добър. Стартира се с карта като Tesla, вратата се отваря автоматизирано като BMW i7. Дори Mercedes изостава с това и занапред го предлага в S-class. Салонът е първокласен и комфортен. Използвани са формите от аналогичният модел на Lynk&Co, има общоприет скоростен лост, което ни изненада, само че останалите функционалности се управляват от централния сензорен екран. Голям е цели 15,4 инча, господства в цялата кабина. Точно като в Tesla и тук също е елементарно да се ориентирате, въпреки много от менютата и подменютата да са на мандрин.

Задвижването е на двете оси с два мотора, а мощността 544 к.с. Максималният въртящ миг бе понижен от компанията от 768 на 686 Нм. Масата е 2290 кг и се усеща като тежко купе. Но въздушното окачване прави чудесна работа. Особено по неравните прави в остарелия Пловдив. По нищо ходовата част не отстъпва на електрическите модели на BMW и Mercedes, даже в завоите. Клиренсът е сред 117 и 205 мм. На спорт шасито е плътно, а ниският център на тежестта оказва помощ за повече непоклатимост. Ускорението до 100 км/ч е единствено 3,9 сек, което е съизмеримо с BMW i4 M50. Максималната скорост е лимитирана чак на 200 км/ч. Батерията е 100 кВтч и умерено минава над 600 км. При нас на 53% батерия имаме над 350 км оставащ пробег, а опитваме спортния режим, който е много подобен с ludicrous на Tesla, като че умерено на глезене ще минете и 800 км, а по-спокойните може и да приближат 1000 км при градско каране.

Освен динамичен и удобен режим, има още еко, сняг и офроуд. И естествено режим за каране с един педал, при който рекуперацията е най-силна.

Интересна е способността за зареждане – цели 360 кВт на свръхбърза станция. Все още у нас нямаме сходна, само че пък към този момент има 300 кВт, само че в София, и този автомобил има потенциала да употребява цялостната мощ, един от доста дребното модели на пазара, които могат да го създадат.

Браво на Zeekr и Geely, две имена, които не участват публично у нас. А какво ли ще се случи, когато дойдат…

Най-продаваният електрически автомобил у нас и трети в Европа - Dacia Spring усили мощността си с съвсем 45% и към този момент се предлага и във версия с „ цели “ 65 к.с. И с цел да е несъмнено, че ще се отличавате, новият мотор ще се предлага единствено в авантюристичната линия на марката Extreme.

Двигателят е същият, само че трансмисията е претърпяла по-сериозни промени. От Dacia изясняват, че тя умножава въртящия миг, излъчен към колелата, осигурявайки по-доброто ускоряване и рекуперация в по-широк диапазон. Интересното е, че тук въртящият миг в действителност е понижен от 125 до 113 Нм, спрямо версията с 45 к.с., само че ви е разполагаем в съвсем двойно по-широк диапазон от обороти - сред 500 и малко над 4000.

Причината за този пробег от толкоз дребна батерия е, че колата тежи едвам 970 кг и изразходва единствено 14.5 кВтч на 100 км съгласно данни на производителя. Каква е действителната цифра не можем да кажем заради неналичието на бордови компютър.

Според изчисленията на компанията, направени измежду клиентите на Spring, те изминават приблизително по 31 км дневно, със междинна скорост от 26 км/ч. Така изцяло заредена батерия би им стигнала за цяла седмица. Те обаче избират да я зареждат по-често и 75% от тях го вършат главно у дома. Което у нас значи, че употребяват евтиния битов ток. Също както и до момента, на бърза зарядна станция Spring може да поеме до 34 кВт, които да ви обезпечат до 80% заряд за към час.

Цената на Spring Extreme с 65 к.с. стартира от 46 000 лева с Данък добавена стойност.

При Jogger обаче с пакета Extreme получавате и малко технология - функционалност за надзор на сцеплението, наречена Extended Grip. Чрез контролиране на електронния надзор на стабилността тя ви обезпечава малко по-добро сцепление по неравни повърхности.

Особено забавен обаче е Пакетът за сън за Jogger. Той дава опция да превърнете пътническото поделение в спалня единствено за няколко минути. Наличен е както за 5, по този начин и за 7-местната версия, само че двете преносими седалки на третия ред би трябвало да се извадят, преди да може да се инсталира. Пакетът е направен от дърво и се състои от три съществени съставния елемент: двойно легло с матрак 190х130 см, което може да се сложи без непозната помощ за по-малко от две минути, рафт и поделение за багаж с съдържимост 220 л. С него получавате затъмняващи щори за всички прозорци, с цел да не ви прониква светлина до момента в който спите, а и да се лишите от любопитни погледи.

Може да поръчате и умна палатка, която се свързва към Jogger, когато багажникът е отворен, и обезпечава в допълнение пространство за спане. Цената на сгъваемото легло обаче е цели 1590 евро, а на палатката още 400 евро. При това, в случай че ги поръчате дружно с Jogger. Ако ги добавите в следствие се чака да са още по-скъпи.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР